Gotrek pohodnistvo logo

Napisal: Dean Strosar
TREKING - Južni Velebit – NP Paklenice (Hrvaška 6 dni)
 
TERMIN OD 27.4 DO 2.5.18. za skupine od 4 do 8 oseb po dogovoru, čez celo leto, razen v juliju in avgustu.
 
Treking je organiziran v sodelovanju s turistično agencijo Metulj
 
Narodni park Paklenica, se nahaja na pobočju planine Velebit in je znan po atraktivnih kanjonih Velike in Male Paklenice, ki sta globoko vklesana v osrčju gorate planine. Navpične strme pečine kanjona Velika Paklenica so visoke preko 400 metrov. Park leži v neposredni bližini morja, zaradi česar velja za enega od najbolj znanih in privlačnih plezalnih destinacij v Evropi.
Manj znano pa je dejstvo, da je Narodni park Paklenica področje izjemno raznovrstnih geomorfoloških oblik, ki na in pod površino skrivajo endemske rastlinske in živalske vrste. Od 1000 zabeleženih rastlinskih vrst in podvrst je 79 endemskih. Posebnost Narodnega parka Paklenica izvira iz njegovih paradoksalnih naravnih lepot – sten kanjona visokih do 700 metrov, planot obraslih z redko travo in gostimi gozdovi puhastega hrasta, kraškega gabra in črnega bora – bogate kulturno-zgodovinske dediščine in nekaj sto kilometrov planinskih poti in brezpotji.

PROGRAM:
1 Dan
Prihod in nameščanje v Starigrad Paklenica (apartmaji). Odhod na Veliko Rujno in obhod Bojinog kuka, ki se nahaja v NP Paklenica. Nevrjetno lepa pokrajina, ki jo krasijo vrtače in stolpi. Lahko poplezavanje po stenah in spuščanje po krajši ferati. Potrebno je imeti nekaj izkušnje z lahkim plezanjem po skalah. Prelep pogled na Velebit in morje
 
paklenica 14paklenica12
 
2 Dan
Odhod v Malo paklenico. Prehod skozi Malo Paklenico je doživetje, ki vam za vedno ostane v spominu. Potrebno je nekaj izkušenj v skalnem plezanju. Sleni spust v Veliko Paklenico. Hoje je od 5 – 6 ur. Nepozabno!!!
 
3 Dan
Odnod na področje Vilenskih Kukova, eden o najlepših predelov Velebita. Veliki del te poti je brezpotje. Pot nas vodi mimo jame Mamet, široke 50 – 60 m in globoke 206 m. Pred nekaj leti je bil v jamo opravljen prvi skok s padalom. Po tej poti ne hodi veliko ljudi, ker pot ni označena. Skratka prava avantura. Potrebno je imeti nekaj izkušenje z lažjim plezanjem.
 
 
 
 
4 Dan
Uspon na Sveto Brdo, poznana točka na Južnem Velebitu. Pot pelje čez Visoravni Dušice in  se strmo vzpenja na vrh Sv, Brda 1751 m, ki je 6 m nižji od najvišjega vrha Velebita, Vangarskega vrha. Najmarkantnejša točka Južnega Velebita. Višjih vrhov ni.
 
 
5 Dan
Obisk skupine Tulovih greda. Ta skupina se nahaja točno  nad predorom  Sv.Rok, ko se gre proti morju. Na majhnom prostoru toliko zanimivosti, da je človek presenečen, ko vztopi v ta labirint sten, vrtač, stolpov. Ponovno je potrebno nekaj izkušenj z lažjim plezanjem.
 
 
6 Dan 
Obisk Stape, Kraško polje obkroženo z neobičajnimi reljefnim skalovjem. Tukaj je tudi izvir pitne vode, kar omogoča daljši počitek. Tukaj se nahaja neobičajna stena Čučavav, ki se upira času in gravitaciji.
 
paklenica 4
 
 
 
Zahtevnost trekinga: Srednja (potrebno je nekaj izkušenj z lahkim plezanjem in kondicijska pripravljenost)

Čas hoje: okrog 4 do 6 ur dnevno.
 
Cena 6 dni:
4 osebe: 450 EUR na osebo
5 oseb: 390 EUR na osebo
6 oseb: 300 EUR na osebo
7 oseb: 260 EUR na osebo
 
Cena vsebuje:
Treking vodi profesionalni mednarodni planinski vodnik (IML s UIMLA  mednarodno licenco http://www.uimla.org/cms/), prevoz do Starigrada in nazaj do Nove Gorice ( spremstvo lokalnega profesionalnega UIMLA vodnika, na vseh turah),
 
Cena ne vsebuje:
Nočitve, prehrane in vstopnine v NP Paklenica
 
Dadatni okvirni stroški na osebo, ki niso všteti v ceni:
cena nočitve v apartmaju, ki znaša okrog 13 EUR na osebo
vstpnice za NP Paklenica, ki znašajo okvirno 20 EUR na osebo za celotni treking.
 
Hrano se lahko kuha v apartmajih ali noročite v bljižnji restavraciji (udeleženci poskrbijo za hrano sami)
Za vse ture na trekingu je potrobno za hrano in pijačo iz nahrbtnika poskrbeti sam.
 
Vsak udeleženec bo ob prijavi prejel seznam potrebne opreme in podroben program trekinga.
 
Prijave:
Dean Strosar 031 866 946 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
 
Na treking vzamem od 4 do 6 udeležencev
 
Rezervacije se sprejemajo do konca Aprila 2018!
(ob potrditvi prijave se plača 100,00 € akontacije)