Gotrek pohodnistvo logo

Treking čez  »kraljico Dolomitov« (4 dni)
 
TERMIN OD 28.7 DO 31.7.18. za skupine od 4 do 8 oseb po dogovoru od junija do konca septembra.
 
Treking je organiziran v sodelovanju s turistično agencijo Metulj
 
Masivu Marmolade z najvišjim vrhom Dolomitov Punta Penia 3343 m, nedvomno pripada primat, kar potrjuje tudi ime "Kraljica Dolomitov", saj je to najvišje ležeče dolomitsko pogorje, ki se ponaša tudi z največjim ledenikom.
Z geološkega vidika tu srečamo tako čudovite, strme apnenčaste stene kot nanesene kamnite gmote, ki se ponekod prepletajo v posebne metamorfične oblike. Posebnost tega masiva je prav v tem, da lahko v njem najdemo drugega ob drugem dragocene kristale v vulkanskih nanosih in sledove fosilov, odtisnjene v apnencu.
Jedro Marmolade tvorita najvišji vrh Punta Penia (3342 m) in drugi najvišji vrh Rocca (3309 m). Proti vzhodu se razteza Seràuta, na zahod pa Mali in Veliki Vernel.
Severno od prelaza Fedaia leži dolg greben Padon, ki se bistveno razlikuje od okoliških gora po svojem vulkanskem izvoru, medtem ko se južno od osrednjega masiva vzpenjajo Cime d'Auta ter masiva Ombretta in Ombrettòla, nato pa se zaključi z grebenom Monzoni.
 
1. dan:
Treking je speljan po stari avstrijski vojaški poti, ki so jo med prvo svetovno vojno v skalo izklesali ruski ujetniki. Krenemo s parkirišča pred hotelom Villetta Maria. Pot je zelo razgibana in pestra, saj se pokrajina ob njej nenehno spreminja, tako da gremo najprej skozi gozd, kjer srečamo značilne žlebove, ki jih je izdolbla voda, nato prečkamo skalnata pobočja ob vznožju ledenika pod Marmolado. Pot nadaljujemo po delno zavarovani poti do sedla Col de Bousc (2434m), kjer so vidne ruševine starega istoimenskega zavetišča. Od tam se vzpnemo po poti do koče Pian dei Fiacconi (2626 m), kjer prenočimo.
 
 
 
 
2. dan:
Na pot krenemo iz koče Pian Dei Fiacconi, od koder se takoj spustimo do ravnine pod kočo. Nadaljujemo  po skoraj položni poti, dokler ne prečkamo izrazit skalnati obronek, kjer pot zavije ostro levo in se začne vzpenjati proti sedlu Marmolada.
Nadalje prečkamo kratek nezahtevni ledenik in prispemo do začetka ferate (100 metrov pod sedlom). Po njej se vzpnemo do sedla Marmolada (2896 m). Povspnemo se še ne najvišji vrh Dolomitov, kralico dolomitov Punto Penio (3342 m). Sledi spust po poti in najprej po ferati, nato po lažji poti do koče Contrin (2016 m), kjer prenočimo.
 
Marmolada 11
 
3. dan
Odhod iz koče Contrin po poti proti prelazu Ombretta, od koder je mogoče občudovati veličastno južno steno Marmolade v vsej njeni lepoti.
Po zasluženem oddihu v bivaku Bianco (2730 m) se odpravimo po poti do koče Falier, kjer prenočimo.
 
 
4. dan
Od koče Falier se spustimo po poti do planine Malga Ciapela (cca. 2 uri), od koder se je mogoče z avtobusom odpeljati do prelaza Fedaia (2050 m), od tam pa se
peš odpravimo ob jezeru in naprej po poti, ki se spusti do Pian Trevisan, izhodišča našega trekinga. Če pa avtobus ne vozi ali ga ne uporabimo, moremo pot opraviti peš. To nam podaljša čas ture za dodatnih 3-4 ure zmerne hoje.
 
 
 
 
 
Hoje na dan je v povprečju: 4 - 7 ur
 
Zahtevnost trekinga: zahtevna (potrebno je dobra psihofizična pripravljenost in znanje uporabe samovarovalnega kompleta)
 
Cene:
4 osebe: 300 EUR na osebo
5 oseb: 240 EUR na osebo
6 oseb: 200 EUR na Osebo
7 oseb 170 EUR na osebo
 
Cena vsebuje:
Treking vodi profesionalni mednarodni planinski vodnik (IML s UIMLA mednarodno licenco http://www.uimla.org/cms/), prevoz do izhodišča in nazaj v Novo Gorico.
 
Cena ne vsebuje:
Nočitve, prehrane in ceno taxia ali avtobusa.
 
Dodatni okvirni skupni stroški na osebo, ki niso všteti v ceni:
polpenzion, ki znaša okrog 180  EUR na osebo za 3 dni, 
polpenzion za vodnika, ki znaša okrog 180 EUR za 3 dni
taxi ali avtobus, ki znašajo okvirno 20 EUR na osebo za celotni treking.
 
OPOMBA: skupni okvirni stroški se seštejejo in delijo med vse udeležence trekinga.
 
Za vse ture na trekingu je potrebno za hrano in pijačo iz nahrbtnika poskrbeti sam.
 
Vsak udeleženec bo ob prijavi prejel seznam potrebne opreme in podroben program trekinga.
 
Prijave:
Dean Strosar 031 866 946 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
 
Na treking vzamem od 4 do 7 udeležencev
 
Rezervacije se sprejemajo do 15.7.2018!
(ob potrditvi prijave se plača 50,00 € akontacije na osebo)
Ostalo pa v celoti do odhoda na treking.