Gotrek pohodnistvo logo

Napisal: Dean Strosar

Matterhorn - Monte Cervino

Povzpeti se na vrh Matterhorna je doživetje, ki vam za vedno ostane v spominu in tudi tokratni obisk je pustil velik pečat, žal tokrat v negativnem smislu. Naš cilj je bil pristop po Italijanski strani. Prvi dan sva prespala v koči , Rifugi Orionde, Duca Degli Abrizzi 2885 m. Drugi dan sva se povzpela do bivak Corel na višini 3850 m. Tretji dan, naj bi se povzpela na vrh. Poskusila sva, vendar sva nekje na okrog 4000 m odnehala in se spustila v dolino.

Vzpona sva prekinila zaradi nevarnih razmer v steni,  nizke temperature so čez noč (-10) steno okovale v led, napoved sneženja v popoldanskem času in s tem povečano, NESPREJEMLJIVO tveganje v določeni meri pa tudi spodaj opisani dogodki.

Nekateri želijo priti na vrh v rekordnem času, ne glede na razmere na gori in zato opustijo plezanje v navezi, največkrat plezajo nenavezani ali so sicer navezani ampak se ob plezanju v »tako imenovani navezi«, ne varujejo v sidrišče in morebitni svedrovec s kompletom. Ko nas je takšna »naveza« pri vzponu proti vrhu poskušala prehiteti je mimoidočemu plezalcu na ledu zdrsnilo, da bi preprečil padec je v paniki zgrabil za nogo mojega soplezalca, ki je bil k sreči varno privezan v sidrišče. Mimoidoči plezalec se ni niti zahvalil, kaj šele opravičil za povzročeni strah soplezalcu.

Veliko sem razmišljal o tem ali naj omenim tragično nesrečo, ki se je zgodila v steni pri plezanju pod bivakom Corel na višini okrog 3700 m. Po tehtnem premisleku sem se odločil za objavo.

UPAM, DA BO OBJAVA PRISPEVAL K REZMISLEKU O VARNOSTI, OZIROMA NEVARNOSTI V GORAH.

Ob plezanju v navezi proti bivaku Corel nas prehitijo trije plezalci. PLEZAJO NENAVEZANI. Kot vedno si plezalci ob srečanju izmenjamo kakšno besedo, ugotovim da so Italijani. Ob krajšem pogovoru jih opomnim, da na skali nastaja led in da bi bilo priporočljivo, da se navežejo. Napredujejo nenavezani, čez nekaj minut zaslišim krike, kod vedno pomislim na kamenje, vendar tokrat prileti mino nas eden od plezalcev, ki so nas prehiteli. Padec plezalca se konča na ledeniku več sto metrov nižje, na Švicarski strani. Povzpneva se do plezalcev in naprej do bivaka Corel ………...…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 

V Italijanščini: https://www.lanazione.it/arezzo/cronaca/tragedia-sul-cervino-ventottenne-aretino-precipita-e-muore-davanti-all-amico-1.4096345

V Angleščini: https://newsbeezer.com/italyeng/im-tired-he-whispers-to-his-friend-and-flies-off-the-matterhorn-matteo-dies-at-the-age-of-28/

Napisal: Dean Strosar

Grossglockner po grebenu Stüdlgrat

Grossglockner najvišji gora Avstrije. Povzpeti se nanjo je vedno enkratno gorsko doživetje. Z Andrijo sva tokrat opravila krožno turo. Gor po grebenu Stüdl grat (III/ IV-), dol pa po normalnem pristopu. Zaradi vikenda in lepega vremena je bila na grebenu in tudi pri sestopu kar velika gneča, vendar, če si želiš povzpeti na Grossglockner v tem letnem času je gnečo potrebno vzeti v zakup.
 
Andrija se je tokrat izkaza in verjamem, da bo uspešen tudi pri naslednjem vzponu, ki ga namerava opraviti še ta mesec. Imena gore vam ne smem izdati. Lahko pa vam namignem! To je gora na katero  se želi povzpeti vsak gornik vsaj enkrat v življenju.
 
 
 
 
 
Napisal: Dean Strosar

Gran Paradiso 4061 m

Nacionalni park Grand Paradiso spada v Grajiške Alpe, ki ležijo v skrajnem severozahodu Italije. Vrh Gran Paradiso je bil prvič osvojen leta 1860. Gran Paradiso je najvišji vrh Grajiških Alp in hkrati najvišja gora, ki leži v celoti na območju naše zahodne sosede. Torej nekakšen italijanski Watzmann oziroma Dom, ki se v Nemčiji oziroma Švici ponašata z višinskimi presežki. 

Nacionalni park Gran Paradiso je res lepo urejen v njem so kampi in urejene gorske koče. Skratka, park je res vreden obiska, priporočam. Vreme nam je tokrat služilo in Primorci bi rekli v narečju, da je blo sonce na plajbu. Uroš, maratonec po srcu in duši se je tokrat res izkazal. Čestitke.

OGLED FILMA / WATCHING THE MOVIE

 

Napisal: Dean Strosar

Triglav severna stena - Slovenska smer

Tokrat sva v Slovensko odšla skupaj s prijateljem Simonom. Simonu je bilo prvič, da se je podal plezat kakšno alpinistično smer in seveda je izbral Slovensko klasiko. Vreme je bilo lepo in v smeri sva oba uživala. Simon čestitke za preplezano 1 smer. Bravo.
 
 
 
Napisal: Dean Strosar

LEDNIŠKI TEČAJ OBERWALDERHÜTTE 2973 m

Tokratni ledeniški tečaj Zveze gorskih vodnikov Hrvaške( SGVH) je potekal na Severni strani Grossglocknerja, na ledeniku Pasterze. Iz garaže Franz-Joseph, traja pristop do koče Oberwaldhute, okrog 3 ure. Koča je udobna na visokem nivoju. Ima tuše in vso ostalo udobje, ki ni standard za koče, v visokogorju. Z njo upravlja prijazna Avstrijska  družina. V učilnici sta standardna oprema, računalnik in projektor. Učilnica je dovolj velika, da v njej 14 članska ekipa od dela vso potrebno teoretično snov ledeniških tehnik. Ledenik Pasterza dosežemo v 10 minutah in lahko bi rekli, da so nam ledeniške razpoke na dlani.

 

OGLED FILMA - WATCHING THE MOVIE

 

 


 

 

 

 

 

 


Napisal: Dean Strosar

Slovenska smer

Kot že veliko krat sem odšel na pohajkovanje  po steni (severni Triglavski) Za ogledno turco  za začetek vedno izberem našo klasiko Slovensko smer in potem počasi proti desni na Nemško, Bavarsko…… Z Egonom sva tokrat uživala, saj je na okrog 2000m posijalo sonce, ki ga v dolinah ni bilo. Po izstopu iz stene sva skočila še do Staničeve koče, kjer nova oskrbnica dela odlične štruklje. PRIPOROČAM.

 

OGLED PROMOCIJSKEGA FILMA: www.youtube.com

 

SS2

Napisal: Dean Strosar

Vaganski vrh, 1757 m

Vaganski vrh je najvišji vrh Velebita in drugi najvišji vrh Hrvaške. Velebit, masiv vzdolž Jadranske obale, ki je dolg okrog 140 km. Najvišji vrh Hrvaške je Sinjal ali Dinara 1831 m, nahaja se v pogorju Dinare. Na Vaganski vrh vodi nezahtevna pot, katera dolžina je okrog 20 km, nadmorske višina 1677 m, potrebna dobra kondicijska pripravljenost. Pogled z vrha je fenomenalen. 

 

OGLED FILMA: www.youtube.com

 

Vzpon priporočam vsakemu obiskovalcu NP Paklenica.

 

Obiskati Nacionalni park Paklenica je pravo pohodniško doživetja. Paklenica je razen po svojih plezalnih stenah, poznana tudi po neskončnih pohodniških poteh in trekingih.

 NP14

Se želite povzpeti na vrhove  Velebita, sprehoditi po prelepi pokrajini NP Paklenica ali se preizkusiti v večdnevnih trekingih?

 

Obrnete se na izkušenega mednarodnega planinskega vodnika UIMLA, z veseljem vam pomagam pri pripravi, organizaciji in izbiri cilja

 

 

Po dogovoru vodimo skupine po Velebitu in NP Paklenica čez celo leto.

 

INFO: +386 31 866946 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Napisal: Dean Strosar

BERHAUSOVA LINIJA OBLAČIL EXTREM


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Vsa oblačila linije extrem so označena s tem zaščitnim znakom Berghausa.

Berghausova linija oblačil Extrem je pisana na kožo, plezalcem, alpinistom, gornikom, planincem, gorskim in planinskim vodnikom, ki želijo doseči neverjetne cilje v ekstremnih pogojih vetra, dežja in snega.

Razvojna ekipa podjetja Berghaus MtnHaus ™, je prevzela nalogo, da popolnoma preoblikuje in ponovno zažene vrhunsko oblačilno linijo , Extrem, za poletje, pomlad, jesen in zimo.

Po več kot dveh letih tesnega sodelovanja, povratnih informacij in testiranja s športniki Berghausa je dosežen vrhunec v dveh vrhunskih kosih linije Extrem z izstopajočimi funkcijami, ki zagotavljajo, da so oblačila vredna svoje etikete Extrem, ki je zdaj sinonim za inovacije

Moška extrem 8000 Pro vetrovka najboljša v razredu in večkrat nagrajena, vodoodporna vetrovka, svetovnega razreda zagotavlja neovirano gibanje v najzahtevnejših pogojih.
 
 
 
 
Z Moško extrem 8000 Pro vetrovko boste vedno pripravljeni na vse izzive.

RAŠIRITVENA KOMORA NA HRBTU: je zasnovan tako, da vam omogoča popolno svobodo gibanja čez ramena in hrbet. Njegov edinstven sistem za povečanje volumna vam omogoča, da se z lahkoto premikanje v težkih položajih.

POVEČANJE VOLUMNA KAPUCE: Ekipa Berghaus MtnHaus je za povečanje volumna kapuce patentirala izjemno inovacijo. S uporabo serije magnetov, se spreminja volumen kapuce in tako se ob potegu navzgor razširi, ob potegu navzdol zaprete. Nič več prekomerne tkanine samo izjemno udobno prileganje kapuce čeladi ali vaši glavi, po izbiri.

ZADRGE, KI ŠČITIJO PTRED VETROM IN DEŽJEM: AquaGuard® Vision® Matte zadrge ima izjemno ozko izpostavljenost za največjo zaščito pred nevihtami in vetrom. Zapiranje z zgornje ali spodnje strani, tako da je enostaven za uporabo pri nošenju nahrbtnika ali plezalnega pasu.
 
Ramche extrem 2.0 puhovka, novi standard v gorskih puhovkah, ki ustvarjajo izjemno toploto in maksimalno udobje. Ramche 2.0 je najlažji in najtoplejša puhovka do danes.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ramche 2.0 puhovka, še nikoli ni bil tako lahka in topla

KONSTRUKCIJA: Da bi vas ogrela, so oblikovalci Berghausa zasnovali in oblikovali vse dele ter uporabili tehnologijo za preslikavo telesa, ki zadrži in usmerja toploto v točno določena območija. Da bi puhovka ostala lahka, so uporabili tkanino, ki je lahka in 200 odstotkov močnejša od enakovrednih tkanin.

VODOODBOJNI PUH - HYDRADOWN®:  naravni puh obdelan z Nikwax postopkom, ter revolucionarni material brez PFC-ja, odbija vodo do 16 ur in je RDS certificiran. Njegova notranja odbojna mreža ohranja telo, ne samo suho, temveč tudi do dve stopinji toplejše.
 
 
NA VOLJO V KLJUČNO IZBRANIH TRGOVINAH TER SPLETU V GOTREK SPLETNI TRGOVINI: https://www.gotrek.si/si/artikli
 

Popolnoma nova kolekcija Extrem ponuja tudi vrsto nepremočljivih vetrovk, aktivnega perila, flisov, čratkih hlač in nepremočljivih hlač.
 
 
Ogled filma Moška 8000 Pro vetrovk:  https://www.ukclimbing.com/videos/play.php?i=2984

Ogled filma Ramche 2.0 puhovka: https://www.youtube.com/watch?v=tbVrL9EOMbM
 
 
BERGHAUSOVA LINIJA OBLAČIL EXSTREM IMA GARACIJO ZA CELOTNO ŽIVLJENSKO DOBO IZDELKA: https://int.berghaus.com/on/demandware.store/Sites-brgrowgbp-Site/en_NG/GeoShow-Content?cid=product-lifetime-guarantee
 
 
 
 
Napisal: Dean Strosar

Zimski tečaj mednarodnih planinskih vodnikov UIMLA

Tokratnega  4 dnevnega, zimskega tečaja Zveze gorskih vodnikov Hrvaške (SGVH), ki je potekal pod Prisojnikom, se je udeležilo 12 tečajnikov, 3 inštruktorji in 2 pomočnika inštruktorjev. Pod strokovnim vodstvom UIMLA inštruktorjev ZGVH in njihovih pomočnikov, so se udeleženci seznanili z novostmi in tehnikami, ki so ključne za zagotavljanje varnosti mednarodnih planinskih vodnikov in njihovih gostov v zasneženih gorah. Tečaj je bil podrobno pripravljen, potekal je po programu, teme tečaja so bile s strani UIMLA inštruktorjev strokovno posredovane udeležencem. Celoten tečaj je razen začetnega uvoda, potekal na terenu, vsaki dan od 8:00 do 17;00 ure, tako da so udeleženci, do potankosti preučila, utrdili  ali popravili napake pri posameznih zimskih vodniških tehnikah

 

Napisal: Dean Strosar

Trni smuk Viševnik 2050 m

Tokratni turni smuk je potekal v sklopu alpinistične šole, Planinskega društva Ajdovščina. Iz Rudnega polja smo se podali na vetrovni Viševnik. Klenih fantov in punc, ki se niso ustrašili nespovedanih nizkih temperatur in močnega vetra je bilo tokrat 14 , 9 pešakov in 5 turnih smučarjev. Na grebenu pod vrhom nase navlečemo vso opremo, ki jo mamo v nahrbtniku in se povzpnemo na Vetrovni vrh. Na slikah in filmčku je v ozadju očak Triglav.

 

OGLED FILMA: www.gotrek.si