Gotrek pohodnistvo logo

 

Dean Strosar

mednarodni planinski vodnik (MPV) - international Moutain Leader (IML) UIMLA

 

IMG 20180408 115156 kopija

V skoraj 30 letih aktivnega gorništva in alpinizma sem opravil veliko vzponov, turnih smukov, zimskih pristopov in preplezal na stotine alpinističnih smeri v Alpah ter ostalih gorstvih sveta.
 
 
 Mednarodni planinski vodnik (IML) z mednarodno licenco UIMLA.
 
 
Član Združenja planinskih vodnikov Slovenije (ZPVS)
 
 
 
Gorski vodnik Zveze gorskih vodnikov Hrvaške - SGVH
 
 
 
Vodnik Planinske zveze Slovenije  A, B, C, D, E, G 
kategorije.
 
 
Naziv alpinist od leta 2014.
 
 
UIMLA
UIMLA - The Union of International Mountain Leader Associations - Združenje mednarodnih planinskih vodnikov (The Union of International Mountain Leader Associations - UIMLA) je bilo ustanovljeno v Franciji leta 2004. Organizacija zastopa naslednje države: Andoro, Belgijo, Francijo, Veliko Britanijo, Poljsko, Švico, Španijo, Bolgarijo, Nizozemsko, Italijo, Češko, Hrvaško, Peru, Argentino, Nemčijo, Slovaško in Romunijo. Glavni cilj UIMLA je zastopanje vodniškega poklica na mednarodni ravni, skrbi tudi za poenotenje standardov kvalifikacij ter sodelovanje med državami članicami.
 
Združenje mednarodnih planinskih vodnikov, UIMLA (https://www.uimla.org/cms/ ) in Mednarodna zveza združenj gorskih vodnikov, IFMGA (https://www.uimla.org/cms/index.php?id=76 ) sta edini svetovno priznani organizaciji za vodenje v gorskem svetu.

Leta 1989 so se srečali predstavniki nacionalnih in poklicnih organizacij Avstrije, Belgije, Francije, Velike Britanije, Irske in Italije s skupnim ciljem, da bi uskladili vsebino in standarde usposabljanja za planinskega vodnika. Ustanovljena je bila European Mountain Leader Commission (EMLC).
 
Leta 1992 so se predstavniki iz Belgije, Francije, Velike Britanije, Irske, Italije in Španije sestali, da bi ratificirali Standard o pogojih in nivoju praktičnega izobraževanja mednarodnega planinskega vodnika, vendar je v letih od 1992 do 2004 postalo jasno, da ustanovljena EMLC ni bila natančno opredeljena glede planinskega vodništva. Prav tako niso upoštevali narave dela vodnikov, ki živijo in delajo izven Evropske unije.
 
Leta 2004 so predstavniki iz Andore, Belgije, Francije, Velike Britanije, Italije, Poljske, Španije in Švice na Plas y Brenin v Walesu ustanovili novo mednarodno zvezo planinskih vodnikov The Union of International Mountain Leader Associations (UIMLA). UIMLA je nadomestila EMLC ter odprl možnosti vsem, ki se zanimajo za uradni poklic planinskega vodnika – IML.